Min hverdag som student i DIG-faget!

INFLUENCERE DOMINERER MARKEDET

Tema: Et utvidet sammendrag for ledelsen 

Teknologien vi har i dag har åpnet mange dører for hundrevis av bransjer. Sosiale medier er en plattform som ikke bare vi som privatpersoner bruker for å nå ut til familie og venner, men også blitt et sted for å drive markedsføring for bedrifter. Mange bedrifter har nemlig fått øynene opp for en dominerende gruppe som har en enorm påvirkningskraft på sosiale medier, de har fått navnet “influencere”.  

“En influencer er en person som har innflytelse over andre”. (Torjusen, M. 2018)

Folk som lever og jobber av å dele livene sine via sosiale medier har blitt en gruppe med mennesker som har en stor påvirkningskraft hos flere målgrupper, men spesielt den yngre målgruppen. De når målgruppene sine gjennom SOME plattformer som Youtube, Blogg, Instagram, Tiktok etc.  

Influencer marketing er altså når man bruker en innflytelsesrik person til å påvirke andre til å ville bruke eller kjøpe et produkt. (Torjusen, M. 2018) Influencere har derfor en stor makt når det kommer til salg av produkter og tjenester. Det er en slags ubevisst markedsføring å få frem reklame på ved at influencere bruker en strategi der de har en mer avslappet holdning, enn det man kan oppleve av reklamebyråer. De gjør det på en så naturlig måte, slik at man får følelsen av å få en anbefaling gjennom en venninne, eller en kompis. Det er nettopp slik influencere bygger opp tilliten til følgerne sine, ved å knytte sterke bånd til dem. 

Influencere blir også derfor et forbilde for veldig mange, og det er ofte slik beundring som fører til at de blir lojale tilhengere og kan derfor kjøpe produkter som de nødvendigvis ikke har bruk for, men velger å kjøpe det fordi de vil støtte dem eller at de har blitt positivt omtalt gjennom sosiale medier. Det er slik influencere tjener store summer, det kan derfor også gå ut på bekostning av unge, fordi de kan være såpass uvitende om hva de faktisk kjøper eller takker ja til. 

Forskjellen mellom tradisjonell marketing og influencer marketing

  • Du treffer en mer spisset målgruppe. Markedsføring handler tross alt ikke om å nå flest mulig folk, det handler om å nå de rette folkene. 
  • Anbefalinger av produkter og tjenester kommer med mye mer troverdighet. Du engasjerer en allerede etablert og troverdig kilde til å bekrefte produktet er verdt å kjøpe. 

(Torjusen, M. 2018)

Resultatet av influencer marketing har også derfor ført til streng oppfølging av krav man må følge for å kunne bruke det til den rette hensikt, fordi det kan skape store konsekvenser for både kunde og influencer. Betalte innlegg blir ofte sett på det samme som influencers private innlegg, og kan derfor bli tolket som skjult reklame som er forbudt å gjøre. Ifølge loven skal markedsføring presenteres som at den tydelig fremstår som markedsføring. (Johnsen, E. H. & Aarvik. K, 2019) Det er også for å ha en oversikt over hva influensene publiserer, slik at annonsørene kan skille mellom hva som er private innlegg og hva som er betalte innlegg. 

For det er ofte slike hendelser som oppstår når de vurderer innleggene deres. 

Konklusjonen er at “influencer marketing” har blitt en av de dominerende aktørene ute på markedet, gjennom å bruke sin påvirkningskraft, og dette har derfor ført til at både bedrifter og influencere tjener store summer samme. Men at de må ha i bakhodet at dem må være påpasselige, fordi de nettopp har en så stor innflytelse på blant annet unge, og derfor må være bevisste på hva de velger å promotere og legge ut. I tillegg til at de også har et strengt lovverk i ryggen som de må følge nøye, slik at annonsører skiller hva som er private og betalte innlegg. 

Litteraturliste 

Torjusen, M. (2018, 10 Mai). Influencer marketing: Umiddelbar tilgang på tillit til en god pris. Hentet fra: https://blogg.markedspartner.no/hvorfor-benytte-influencer-marketing-som-en-del-av-din-strategi

Johnsen, E. H. & Aarvik. K. (2019, 23. september). Hvem står ansvarlige for innholdet i influencer marketing? Kampanje.com. Hentet fra: https://kampanje.com/markedsforing/2019/09/–hvem-star-ansvarlig-for-innholdet-i-influencer-marketing/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Én tanke om “INFLUENCERE DOMINERER MARKEDET”