Min hverdag som student i DIG-faget!

BYGG DITT NETTVERK PÅ 1-2-3!

Å ha et godt nettverk rundt seg, har blitt en avgjørende faktor for å komme seg opp og frem i arbeidslivet. Heldigvis har vi flere muligheter der ute for å få det til, og ikke minst steder til å hente oss kunnskap om hvordan vi kan gjennomføre det i praksis.

First Round er en av de som tilrettelegger hvordan dette foregår for studenter, både dem som er ferske i sitt studieløp eller nærmer seg godt mot å ta et steg i arbeidslivet.

Bilde 1: Illustrasjon av nettverk. Fra “Insight.dice”, av N. Eddy, 2019. (https://insights.dice.com/2019/09/25/networking-building-contacts-effective

Hva går kurset ut på?

Kurset First Round tilbyr hjelp til studenter med å bygge de karriereferdigheter man trenger, ved hjelp av å lære steg for steg hvordan man setter i gang med bygging av nettverk og hvordan man kan finne seg en mentor.

Gjennom kurset er det lagt opp videosnutter og korte praktiske øvelser i åtte moduler, som hjelper deg med å gjennomføre dette i prakis. Veldig lærerikt, og ikke minst spennende å gjennomføre. Man lærer mye på kort tid, og du blir testet hele veien – så kunnskapene dine blir stadig satt på prøve.

Bilde 2: Skjermbilde av First Round kurset. 

Hva tenkte jeg underveis?

Underveis i prosessen så begynte jeg å tenke på hva slags nettverk jeg har og hvilken bransje jeg hadde lyst til å undersøke nærmere. Jeg må si at jeg fikk en skikkelig motivasjonsboost til å gjennomføre det og få de til. Den motivasjonen kjente jeg trengtes for å kunne tørre det. Fordi for å være helt ærlig, så synes jeg at tanken om å ta kontakt med noen man ikke kjenner, har vært skremmende. Men dette kurset fikk meg til å tenke det motsatte – at det faktisk må være gøy og at det er helt klart vært det å gå ut av komfortsonen. Fordi det kan være en avgjørende faktor for fremtiden!

Bilde 3: Illustrerer å tenke. Fra “inc.com”, av A. Morin, 2018. (https://www.inc.com/amy-morin/7-thinking-patterns-that-will-that-rob-you-of-mental-strength-and-what-you-can-do-about-them.html

Hva har jeg lært?

Hvis jeg skal oppsummere, så har jeg lært masse som jeg ikke hadde tenkt over en gang, men samtidig som jeg også har fått bekreftet informasjon jeg har sittet med selv. Jeg har lært at ved å få høres andre interesser, styrker, ferdigheter og erfaringer og dele sine egne, så blir man virkerlig kjent med seg selv og finner ut hva som er mest intressant utfra det man har av erfaring, og hvilke styrker man sitter med, som man lærer og får vite underveis. Man blir ordentlig kjent med seg selv.

Jeg har også lært at mange har lyst til å hjelpe, og at man ikke må nøle med å ta kontakt med en person man finner relevant som sin egen mentor. Det er spesielt fem punkter som lærte meg mye: 

  1. Empati: Lære å se fra de profosjonelles synspunkt som et medmenneske 
  2. Nysjerrighet: Det er viktig å vise at du er intressert i å lære av dem, og deres erfaringer. 
  3. Takknemlighet: Vise takknemlighet – de opptar sin tid for å hjelpe deg!
  4. Relevans: Starte samtalen ved å fortelle hvorfor man valgte å kontakte dem og hvorfor samtalen vil være hjelpfull. 
  5. Respekt: Behandle dem med respekt, og behandle dem slik som man skulle ønsket å bli behandlet selv. 

(Hentet fra First Round kurset) 

Så konklusjonen er at det er mye viktig jeg har lært. Jeg har innsett at det er mye man må tenke på før man setter i gang med en slik prosess, og man må også finne tid til det og være målrettet for å gjennomføre det. Fordi når man først har fått gjennombrudd og opprettet en kontakt med noen, så er det like viktig å følge det opp også. Lysten og interessen må skinne gjennom for å klare å få et gjennombrudd. Det er derfor viktig å poengtere ovenfor sin fremtidige mentor, at dette er noe man prioriterer og ønsker å bruke til noe konkret, som å få en fot inn i en bransje man har interesse for. 

Etter å ha gjennomført dette kurset, så har jeg blitt skikkelig motivert og inspirert i å dykke inn i LinkedIn-verdenen, og se hvem jeg kan kontakte som jobber med innkjøp, og som kanskje kan bli min mentor.

Hvordan skal jeg gå frem for å skaffe min egen mentor? 

I startfasen som jeg er i nå, så tenkte jeg at det var et godt utgangspunkt å finne ut hvem jeg har lyst til å kontakte. Under kurset, hadde de en modul som var rettet mot hvordan man søker på LinkedIn. Så akkurat det har jeg undersøkt nærmere, og har allerede funnet flere spennende kanditater. Som en start, så har jeg sendt de jeg vil komme i kontakt med en forespørsel, så da får jeg bare krysse fingrene imens og se etter flere relevante kanditater.

Bilde 4: Illustrerer samarbeid mellom mentor og student. Fra “ledernytt”, av F. Dale, 2019. (https://www.ledernytt.no/mentoring-av-nye-ledere.6244118-349903.html)

Jeg kjenner meg veldig priviligert og heldig som har muligheten til å ta et slikt kurs, og lære om noe så viktig som nettverk. Dette kommer jeg til å ta med meg videre, og jeg gleder meg til å bruke det i praksis, for nå har jeg hvertfall fått et godt utgangspunkt å jobbe ut fra.  

Litteraturliste

N, Eddy. (2019) Insight.dice. Hentet fra: https://insights.dice.com/2019/09/25/networking-building-contacts-effective

A, Morin. (2018) Inc.com. Hentet fra: https://www.inc.com/amy-morin/7-thinking-patterns-that-will-that-rob-you-of-mental-strength-and-what-you-can-do-about-them.html

F, Dale. (2019) Ledernytt. Hentet fra: https://www.ledernytt.no/mentoring-av-nye-ledere.6244118-349903.htm

https://first-round.teachable.com/courses/1286952/lectures/29507079

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *