Min hverdag som student i DIG-faget!

ANGREPET PÅ DEN AMERIKANSKE KONGRESSEN!

Hva skjedde i vinter?

Det er onsdag 6.januar 2021. Den dagen skal det skje en stor endring i den amerikanske kongressen. Joe Biden overtar som USAs 46.president, og bytter derfor plass med tidligere president Donald Trump. I dette presidentskiftet er det knyttet opp ekstra mye spenning rundt denne dagen utenfor kongressen. En gjeng på 300 mennesker hadde bestemt seg for å stoppe denne overtagelsen, og resultatet av denne spenningen ble fem døde, og et stort antall med skadde mennesker.

Kampen mellom Biden og Trump

Alt dette skjedde da Donald Trump tapte valget mot Biden, og måtte gi fra seg presidentittelen som han hadde hatt i 4 år. Dette skapte stor frustrasjon både hos Trump selv, og hans tilhengere. Han kom ut med hatefulle ytringer på sosiale medier, og hadde flere av hans tilhengere som støtte i ryggen. Trump kalte hendelsen for «det stjålne valget», og ga uttrykk for hans sterke frustrasjon med flere hatefulle innlegg og meldinger overalt på sosiale medier, spesielt på Twitter.

Det endte derfor med at mye av skylden for angrepet, ble lagt i hans hender. Fordi han hadde åpent skrevet om når presidentskiftet skulle foregå og ba folk om å sees utenfor kongressen i Washington, DC. Man må ikke glemme at han har en stor følgerbase, som kan gjøre at konsekvensene blir enda verre og det kan havne hos feil folk.

Skjermbilde fra NRK

Det er ikke første gang Donald Trump har brukt sine sosiale medier, til å dele sine sterke meninger om ulike temaer. Men denne gangen gikk det langt over streken, og ble derfor straffet hardt for det. Twitter har valgt å stenge han ute fra plattformen permanent, fordi det har oppstått for mye uro. Selskapet har nøye gått igjennom hans Twitter konto og vurdert konteksten rundt dem, og besluttet valget deretter.

De valgte også å gå ut med det på deres «Twitter Safety» profil:

Skjermbilde fra NRK

Sosiale medier har stor makt

Vi må ikke glemme at sosiale medier er en dominerende faktor i verden i dag! De har stor makt, og det finnes ingen grense på hva man kan finne der ute. Vi anvender det hver dag, flere ganger om dagen til og med, og blir påvirket uten at vi tenker over det selv. Det blir brukt til så mye, og noen ganger kan det føre til negative utfall, slik som i dette tilfellet der flere mistet livet.

For å prøve å unngå slike utfall, så har plattformer som Facebook, Instagram og Twitter retningslinjer og regler for hva som er greit å publisere og ikke. For her må de ulike plattformene samarbeide sammen, og gjøre sitt ytterste for å stoppe slike hendelser, slik at det ikke oppstår flere ganger, blir enda verre og flere menneskeliv går tapt.

For det er ikke bare snakk om privatpersoner, men influencere, kjendiser og profilerte profiler har stor innflytelse på mennesker og har ofte flere hundretusen følgere som de påvirker. Det er derfor veldig viktig at de sosiale kanalene er klar over det og har sine retningslinjer, for å nettopp stanse så mye uro som mulig. Det har dessverre ikke alltid vært satt i fokus, men etter mange år med med tilbakemeldinger og kritikk, så har det blitt tatt på alvor. Det er ikke så altfor lenge siden vi fikk sosiale medier, så det er naturlig at plattformene også er i en læringsfase. Slike hendelser gjør det også tydelig at man skal være obs og førevar.

Internett er så stort og vanskelig å holde oversikt over, men samtidig så lite på samme tid. Ordet går rundt før man rekker å blunke, og det er derfor stor sjanse for at det oppstår uro. Plutselig står det i alle nettaviser, og alle rundt om i verden vet om det.

sosiale medier – Store norske leksikon

Konklusjon

Sosiale medier og digitale plattformer spiller en svært viktig rolle i dagens samfunn, og det er noe vi er avhengig av å derfor anvender hver dag. De har en stor påvirkningskraft, og det kan oppstå både positive og negative utfall på bakgrunn av dette. Angrepet på den amerikanske kongressen er et tydelig eksempel på et negativt utfall ved bruk av sosiale medier og deres påvirkningskraft. Jeg tenker at alle skal få ha ytringsfrihet og få lov til å dele sine meninger med andre. Men det er viktig at de digitale plattformene har gode retningslinjer på hva som er greit og ikke, slik at vi unngår store tragedier som angrepet.

Kilder:

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

https://www.dagbladet.no/nyheter/tidslinja-dette-skjedde/73253543

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *